9 Şubat 2012 Perşembe

Hepatit Nedir?

Hepatit A ( Sarılık )

Bir başka sağlık makalesi ile beraberiz, toplumda çok duyulan ancak bir türlü merak edilip araştırılmayan bazı hastalıklardan olan hepatit üzerine bir kaç bilgi vermek istiyorum. Bu belirttiklerim tabi ki çok kısa ve öz bilgiler. Daha detaylı bilgiler için araştırmanızı tavsiye ederim. Ancak bir fikriniz olması için bu yazı yeterli olacaktır kanısındayım. Hepatit karaciğerin iltihaplanması sonucunda bağışıklık sisteminin ve vücutsal fonksiyonların bozulmasına sebep olan bir hastalıktır. 6 Farklı çeşidi vardır. Her çeşidi farklı birer işleve bağlıdır ve birçok genetik yollar ile bulaşmaktadır. Hepatit çeşitleri ve sebep oldukları hastalıkları belirtecek olursak;
Hepatit A: Bu hepatit çeşidinde karaciğerde akut iltihaplanmalara rastlanır. Genellikle besinlerden ve ağız yollarından birbirine geçiş yapar. Genellikle ailede varsa çocuklarına emzirme yolu ile geçmektedir.
Hepatit B: Bu hepatit çeşidi diğer çeşitlere göre en tehlikeli olan türlerinden bir tanesidir. Bu hastalıkla karaciğerde hücresel iltihaplanmalara rastlanır. Bu hastalık cinsel ilişki, kan yolu, ortam ve genlerden geçiş sağlar. Gerekli muayeneler yapılmazsa siroz veya karaciğer kanserine kadar hastalığı ilerletebilir.
Hepatit C: Bu hepatit çeşidi de akut bir karaciğer hastalığıdır. Kan yolu ile bulaşır ve ülkemizde en çok rastlanan hepatit grubudur. Tehlike bakımından hepatit grupları arasında en sonda yer alsa da kronik bir hastalık olduğundan uzun çaplı sürelerde kötü sonuçlar çıkarabilmektedir.
Hepatit D: Bu hepatit çeşidi hepatit B ile aynı aileden olup çoğalabilmesi ve zarar verebilmesi için hepatit B virüslerine ihtiyaç duymaktadır. Uyuşturucu kullananlarda ve hemofili hastası olan kişilerde sık sık rastlanır.
Hepatit E: Bu hepatit çeşidi bakımsız alanlarda hızlı bir şekilde türeyen bir hastalıktır. Genellikle Afrika ülkelerinde çok sayıda rastlanır. Ağız yolu ile bulaşır.
Hepatit G: Bu hepatit türü aile yeni katılmış tehlikeli bir hepatit türüdür. Günümüzde sayısı en az olan türlerden biri olup karaciğerde enfeksiyona sebep olur. Kan ürünleri ile bulaşır.

FriendFeed ile Paylaş

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Tasarlayan siteler Bilgi Kutsaldır Öğrenince.. & Tüm Kitap Özetleri... |