26 Ocak 2012 Perşembe

Tylolhot un zararı var mıdır?

"Parasetamol, çocuklar, hamileler ve erişkinler için ağrı kesici, ateş düşürücü olarak kullanılan ilaçlar arasında en güvenilir kabul edilen analjeziklerden birisidir. Yan etkilerinin çok az ve tolere edilebilir olması nedeniyle (erişkinde günde en fazla 4 gramı geçmemek ve alkolle birlikte kullanmamak koşuluyla) ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak güvenle kullanılabilir.
Parasetamol, gribal enfeksiyonların tedavisinde tek başına ya da antihistamink, dekonjestan ve gribal semptomları azaltıcı vb. ilaçlarla kombine şekilde ülkemizde, Avrupa Birliği ülkelerinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ve diğer ülkelerde halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Söz konusu bu kombinasyonlarda çoğunlukla değişen miktarlarda parasetamol bulunmaktadır. Yazınızda belirttiğiniz bu tür ilaçlar ile ilgili sorun, parasetamolden kaynaklanmamaktadır. Gribal enfeksiyonların semptomatik tedavisinde kullanılan bu kombine ilaçların bazılarında “fenilpropanolamin” maddesi bulunmaktadır. 2000’li yılların başında medyada; fenilpropanolamin maddesinin beyin kanamasına bağlı felç gelişmesine neden olduğu ve satışının yasaklanması gerektiği yönünde haberler yer almaya başladı. Olayın gelişimi özetle aşağıda açıklandığı gibidir.
ABD’de yapılan bir çalışmayla, iştah kesici ve kilo vermeyi kolaylaştırıcı amaçla yüksek doz fenilpropanolamin kullanımı ile kadınlarda felç gelişmesi arasındaki ilişki araştırılmış ve bu ilacı kullanan kadınlar arasında, kanamaya bağlı felç riskinde artma belirlendiği rapor edilmiştir. O dönemde ABD’de reçetesiz satılan (tezgâh üstü) bu ilaçları değerlendiren komite, bu araştırmanın sonuçlarından hareketle “uzun süreli kullanımda fenilpropanolaminin reçetesiz olarak satılmasının güvenli olarak kabul edilemeyeceği” görüşüne varmıştır. Ardından ABD ilaç, gıda resmi otoritesi FDA, “Fenilpropanolamin kullanımına bağlı oluşabilen felç riskinin çok düşük olmasına karşın, dikkate alınmasını ve tedavide diğer alternatif seçenekler üzerinde durulması” önerisinde bulunmuştur. Ayrıca FDA, ilaç firmalarından gönüllü olarak fenilpropanolamin içeren ilaçların üretimine son vermelerini istemiştir. Bu gelişmelerin ardından bazı ülkelerde bu ürünün kullanımına kısıtlama getirilmiştir. Ayrıca bu ürünü pazarlayan ilaç firmalarının genel yaklaşımı, içerisinde fenilpropanolamin bulunan bu tür ilaçları piyasadan çekmek, ya da bu kombine ürünlerin içeriğinde fenilpropanolamin maddesini kaldırıp, yerine başka etkin madde ilave etmek şeklinde olmuştur. Hemen hemen bütün ülkelerde benzer gelişmeler olmuştur. Ancak bazı ülkelerde satışı ekonomik bulunmadığı için içerisinde fenilpropanolamin bulunan bu ürünlerin üretiminden vazgeçilmiştir.
Türkiye’de de yukarıdaki süreç benzer şekilde işlemiş olup, içerisinde fenilpropanolamin bulunan bazı ürünlerin üretimi ve pazarlanmasından vazgeçilmiş, bazı ürünlerin içeriğindeki fenilpropanolamin maddesi çıkartılmış, az sayıdaki ürünün içeriğinde ise bu madde halen bulunmaktadır.
Söz konusu araştırmanın sonuçlarının bilimsel kamuoyunda tartışılmaya başlanmasından günümüze kadar, içeriğinde fenilpropanolamin maddesi bulunan ilaçlar ile ilgili Bakanlığımıza herhangi bir ciddi yan etki bildiriminde bulunulmamıştır. Günümüzde herhangi bir yasaklama olmamakla birlikte bu tür ilaçların bilinçsiz şekilde sık kullanımından kaçınılması önerilmektedir. Söz konusu araştırmada da belirtildiği gibi, içeriğinde fenilpropanolamin maddesi bulunan ilaçların felç riskinin çoğunlukla 50 yaş üzerindeki kadınlarda daha yüksek olması nedeniyle risk grubunda yer alan kadınların, özellikle de kalp damar hastalığı bulunanların, içeriğinde fenilpropanolamin maddesi bulunan ilaçların kullanımından kaçınması gerekmektedir"

FriendFeed ile Paylaş

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Tasarlayan siteler Bilgi Kutsaldır Öğrenince.. & Tüm Kitap Özetleri... |